Logo_logo-fonds-gg-liggend

Vandaag is het de Dag van de Geboorte. De dag waarop gevierd wordt dat de meeste kinderen gezond ter wereld komen, maar dat het tegelijkertijd niet vanzelfsprekend is. Dagelijks krijgen 48 ouders te maken met een niet gezond geboren kindje door bijvoorbeeld vroeggeboorte, een aangeboren afwijking of te laag geboortegewicht. Fonds Gezond Geboren (FGG) heeft ziekenhuizen en verloskundigen op de Dag van de geboorte opgeroepen om aandacht te vragen voor het belang van het fonds. Dat melden FGG en de KNOV.

Het fonds wil onderzoek naar de oorzaken, preventie en behandeling van onder andere vroeggeboorte, congenitale afwijkingen en groeiachterstand. Ook wil FGG dat er gekeken wordt of zwangeren zelf kunnen bijdragen aan een zo optimaal mogelijke uitkomst van de zwangerschap. Partners van het FGG zijn onder andere het College Perinatale Zorg, de NVOG en de KNOV.

Volgens de KNOV is het voor verloskundigen elke dag de Dag van de Geboorte. Verloskundigen doen meer dan alleen het bewaken van de lichamelijke gezondheid van moeder en kind. Het is belangrijk dat de zwangere vrouw zelf actief meedenkt en beslist over de zorg die ze krijgt. “Verloskundigen begeleiden vrouwen die zwanger willen worden en vrouwen die zwanger zijn: vanaf de eerste controle tot en met de bevalling”, aldus de KNOV.

Door: Redactie Nationale Zorggids