Normal_embryo-eicel-dna

In de toekomst lijkt het mogelijk te worden om baby's te verwekken zonder een eicel van een vrouw te gebruiken. Nieuw onderzoek van de Universiteit van Bath, Engeland, toont aan dat het mogelijk is om sperma in een pseudo-embryo te plaatsen en daar vervolgens een babymuis uit te verwekken. Dit meldt Metro.

Het is de onderzoekers gelukt om sperma te laten geloven dat het een echte eicel heeft bevrucht. Echter ging het om een pseudo-embryo, wat neerkomt op een neppe variant van een eicel. Deze eicel is met chemicaliën zo aangepast dat het erg lijkt op een gewone eicel, namelijk met normale cellen en de manier waarop DNA verdeeld wordt. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

De wetenschappers hebben babymuizen verwerkt via de pseudo-embryo's. Deze muizen zijn kerngezond en hebben dezelfde levensverwachtingen als gewone muizen. Ook kunnen zij zelf baby-muisjes verwekken.

Volgens de wetenschappers van de Universiteit van Bath is het onderzoek op dit moment vooral bedoeld om de details rondom bevruchting beter te begrijpen. Echter denken zij dat deze techniek in de verre toekomst ook kan betekenen dat vrouwen niet per se meer nodig zijn voor het verwekken van een kind.

Door: Redactie Nationale Zorggids