Normal_zwanger_zwangerschap_baby_moeder

Sinds april van dit jaar hebben vrouwen die een meerling verwachten recht op twintig weken zwangerschapsverlof. Twee tot vier weken langer dan vrouwen die een eenling verwachten. In de praktijk hebben deze vrouwen echter lang niet altijd meer verlof. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Met de nieuwe regeling kunnen aanstaande moeders na 30 weken met verlof, in plaats van na 34 weken. Ze hebben hier echter alleen baat bij als ze na een volledige draagtijd bevallen. En dat gebeurt bijna nooit, want vrouwen die zwanger zijn van een meerling bevallen gemiddeld een maand eerder. Het komt er op neer dat zij na zes weken verlof in hun 36e week bevallen. Na de bevalling zijn er nog tien verlofweken over. In totaal heeft een moeder van een meerling 16 weken verlof.

Omdat vrouwen geen voordeel halen uit de nieuwe verlofregeling krijgt UWV hierover regelmatig klachten. Ook de Vereniging van Nederlandse Ouders voor Meerlingen (NVOM) heeft dertig klachten ontvangen. De NVOM was blij met de nieuwe regeling, omdat vrouwen hierdoor niet meer te lang zouden hoeven doorwerken en de ziektewet belanden. “Jarenlang hebben we hiervoor gelobbyd, maar nu blijkt het verlof te kort uit te pakken”, zegt NVOM-bestuurslid Yrma Atema.

In de praktijk komt het er vaak op neer dat moeders van een meerling eerder aan het werk moeten dan moeders die zijn bevallen van één kind, aldus de vereniging. Moeders die na 36 weken bevallen van één kind hebben er slechts twee weken verlof op zitten en krijgen veelal 14 weken verlof na de bevalling.

Uitkeringsinstantie UWV, die de regeling uitvoert, laat weten dat inderdaad niet alle moeders van een meerling profiteren van de nieuwe regeling. Het UWV weet niet om hoeveel vrouwen het exact gaat, maar volgens de NVOM gaat het in ieder geval om 80 procent van de vrouwen die in verwachting is van een meerling. 

Door: Redactie Nationale Zorggids