Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 40 maanden en 16 maanden cel voor twee mannen die betrokken waren bij drie overvallen op Chinese handelaren in babymelkpoeder. Uit grootschalig onderzoek van het OM blijkt dat er een internationale bende van Chinees-Oeigoerse afkomst achter zit. Dat meldt BNdeStem. 

De mannen pleegden de overvallen in het voorjaar van 2015 in Breda, toen er nog grote tekorten aan babyvoeding waren in China. Enkele jaren geleden stierven kinderen door vergiftigde Chinese melk, waardoor deze uit de schappen werd gehaald. De Chinese bevolking moest daarom op zoek naar alternatieven en zocht onder andere babymelkpoeder in Nederland. Daardoor ontstond er een run op babyvoeding in Nederland. Handelaren vragen zo’n vijftig tot zestig euro voor een bus melkpoeder.

De daders stonden gisteren voor de rechter, waar ze beiden werden beschuldigd van gewelddadige berovingen, specifiek op en melkpoederhandelaar op 9 april 2015. De handelaar werd bedreigd met een pistool en werd op het hoofd geslagen. Alle aanwezigen in de rechtbank, behalve de verdachten zelf, ervoeren problemen door de taalbarrière. Een van de verdachten spreekt enkel Oeigoers-Turks en de ander spreekt Mandarijn. De mannen maakten hier gebruik van door aan te geven dat de politie hun verklaringen verkeerd begreep of hun telefoongesprekken niet snapte. Bovendien  zou alles wat er tijdens het afluisteren van de telefoons is besproken fantasie zijn geweest.

De rechtbank doet over twee weken een uitspraak over de zaak. 

Door: Redactie Nationale Zorggids