Normal_baby_eten

Wie zijn kinderen al op jonge leeftijd pinda's en eieren te eten geeft, verkleint daarmee de kans dat het kind later een voedselallergie ontwikkelt. Dit blijkt uit onderzoek van The Journal Of The American Medical Association. Eerder werd nog aangenomen dat het juist onverstandig is om deze producten aan te bieden aan kinderen jonger dan 1 jaar. Dit meldt Nu.nl.

In het onderzoek zijn 146 studies geanalyseerd om meer te weten te komen over het ontwikkelen van voedselallergie en het eetpatroon van jonge kinderen. Baby's vanaf 4 maanden oud kregen verwerkte pinda's te eten. Ook het eten van eieren werd onderzocht. De kinderen die al voor hun eerste jaar met deze producten in contact kwamen, hadden een lager risico om op latere leeftijd een allergie voor pinda's en eieren te ontwikkelen.

In 2000 stelden onderzoekers nog dat het niet verstandig is om deze twee producten aan jonge kinderen te geven. Een kind zou minimaal 1 jaar oud moeten zijn voordat pinda's en eieren worden toegevoegd aan het dieet. Die stelling wordt nu onderuit gehaald in het nieuwe onderzoek. De wetenschappers willen de resultaten van het onderzoek verder uitdiepen.

Ook vis en gluten werden meegenomen in het onderzoek. Voor vis is niet met zekerheid te zeggen dat het het risico op voedselallergie vermindert. Volgens de onderzoekers is het eten van gluten op jonge leeftijd niet gerelateerd aan het ontwikkelen van coeliakie. Bij deze ziekte kan het lichaam de gluten in voedsel niet goed verwerken, wat voor allerlei darmklachten kan zorgen.

Door: Redactie Nationale Zorggids