Normal_eicel_sperma_bevruchting

De kwaliteit van het sperma van de westerse man wordt steeds slechter. Pasgeboren jongetjes hebben vaker een afwijking aan de geslachtsorganen en meer mannen hebben zaadbalkanker. Het wordt daardoor steeds moeilijker om op natuurlijke wijze zwanger te worden. Volgens uroloog Gert Dohle van het Erasmus MC komt dit vooral door de schadelijke stoffen in het milieu, die bijvoorbeeld in het kraanwater zitten. Dat meldt NOS.

In het kraanwater zitten pesticiden die niet uit het water gefilterd kunnen worden. Deze pesticiden blijken zich op te stapelen in het vetweefsel van een zwangere vrouw en komen uiteindelijk bij de foetus terecht. De foetus kan daardoor een minder ontwikkelde zaadbal hebben. “Als deze trend zich doorzet, zijn er inderdaad nog maar weinig paren die op natuurlijke wijze kinderen kunnen krijgen. Maar dat is gelukkig nog ver weg”, zegt Dohle. Echter doordat mannen een steeds slechter ontwikkeld geslachtsorgaan hebben, zijn er ook steeds meer gevallen van zaadbalkanker. Het aantal mannen met deze vorm van kanker is de afgelopen zesentwintig jaar verdubbeld.

Een andere boosdoener is de stof BPA, die zit in allerlei dagelijkse gebruiksproducten zoals de plastic bakjes van magnetronmaaltijden. Zodra de maaltijd wordt opgewarmd, komt de stof in het eten terecht. Ook zit het in flesjes van baby’s en andere verpakkingen van etenswaren. Het kabinet wil de dagelijkse blootstelling hieraan verminderen, evenals het RIVM. Laatstgenoemde wil dat de Europese Unie extra maatregelen neemt om de blootstelling aan BPA te verminderen.

Door: Redactie Nationale Zorggids