Normal_zwanger_buik

De Italiaanse overheid wil dat haar inwoners meer kinderen krijgen. Het land staat op de zevende plek van Europese landen waar de minste kinderen geboren worden. Portugal staat op nummer 1. Nederland echter, staat in de top tien landen waar de meeste kinderen ter wereld komen op nummer zes, met gemiddelde van 1,71 kinderen per vrouw. In Italië moeten maatregelen genomen worden om de bevolkingsgroei te stimuleren. Volgens CBS-demograaf Jan Latten hoeft dat in Nederland niet, hoewel het gemiddelde wel iets omhoog kan. Dat meldt RTL Nieuws. 

Nederlanders stellen hun kinderwens soms uit carrière-overwegingen. Goedkopere kinderopvang, of meer financiële bijstand zou het opvoeden van een kind gemakkelijker moeten maken, denkt Latten. Hoewel het aantal geboorten de afgelopen decennia is gedaald, is er in Nederland geen sprake van een probleem. Door de vele migranten blijft de bevolkingsgroei toenemen.

“In aantallen hebben we dus geen probleem, maar de immigratie brengt wel een integratieprobleem met zich mee. Als we allemaal drie kinderen zouden krijgen, zouden er misschien minder arbeidsmigranten naar Nederland komen”, aldus Latten.

De top tien met het hoogst aantal geboorten in Europa wordt aangevoerd door Frankrijk met een gemiddelde van 2,01. Deze lijst wordt afgesloten door Litouwen met 1,63. Italië is niet het land met het minst aantal geboorten. Malta, Hongarije en Kroatië hebben allen een lager gemiddelde, zo blijkt uit cijfers van Eurostat (2014). 

Door: Redactie Nationale Zorggids