Normal_zwanger7

Zwangere vrouwen hebben moeite met navigeren. Het hersenvolume van zwangere vrouwen blijkt kleiner te zijn dan bij vrouwen die niet zwanger zijn. Deze verandering in het brein zorgt ervoor dat de vrouw minder in staat is om te navigeren, zo blijkt uit onderzoek van Duitse wetenschappers. Dat meldt Scientias. 

De onderzoekers lieten dertig zwangere vrouwen en dertig niet-zwangere vrouwen een route met vier kruispunten zien, waarbij op elk kruis punt twee herkenningspunten stonden. Vervolgens moesten de zestig vrouwen de route herinneren. Uit de resultaten van het experiment bleek dat de zwangere vrouwen het beduidend slechter deden dan de niet-zwangere vrouwen, maar alleen bij de routes waar ze vanaf het beginpunt moesten starten. De wetenschappers kregen dezelfde resultaten van beide groepen bij routes met een ander startpunt.

Vervolgens gingen de vrouwen na de bevalling en de vrouwen die niet hoefden te bevallen onder de MRI-scanner. Daaruit bleek dat recent bevallen vrouwen een afwijkend hersenvolume. Structurele veranderingen in de hersenen lijken van de zwangere vrouwen hebben invloed op de mate waarin een vrouw kan navigeren, zo concluderen de onderzoekers. 

Door: Redactie Nationale Zorggids