Normal_anticonceptie_pil_voorbehoedsmiddel

Vrouwen kiezen steeds vaker voor een spiraal in plaats van de pil. Hoewel de pil nog steeds het meest gebruikte anticonceptiemiddel is, neemt de twijfel over de veiligheid ervan toe. Dat meldt NU.nl.

Kenniscentrum Rutgers benadrukt dat de pil en spiraal beiden veilig zijn in gebruik. Een spiraal dient echter juist geplaatst te zijn. Vrouwen zijn steeds meer op zoek naar een anticonceptiemiddel zonder hormonen. Sommige producten blijven daarin (onterecht) onderbelicht, waaronder het vrouwencondoom.

Toen het vrouwencondoom in de jaren negentig werd geïntroduceerd, bleek het veel geluid te maken tijdens de seks, maar dat is nu niet meer het geval. Vrouwen denken vaak dat het gebruik ervan ingewikkeld is. Volgens Tim Looten van Rutgers is dat niet waar. Het condoom is voorzien van een ring aan de binnen- en buitenkant. De binnenste ring wordt bij het inbrengen samengeknepen waardoor het gemakkelijk naar binnen gaat. “Als je het vergelijkt met de pil en de spiraal, biedt het vrouwencondoom meer zekerheid tegen soa’s en zwangerschap. Daarbij geeft het vrouwen meer controle dan het gebruik van een mannencondoom tijdens seks”, zegt Looten.

Vandaag is het de Internationale Dag van de Anticonceptie. Het doel van deze dag is bewustzijn rondom het gebruik van anticonceptie te stimuleren en ervoor te zorgen dat jonge mensen goed geïnformeerde keuzes kunnen maken.

Door: Redactie Nationale Zorggids