Normal_bevruchting_ivf_invitro_fertilisatie_sperm-egg_sperma_wiki_-c_

Minister Schippers van Volksgezondheid verhoogt de leeftijdsgrens voor een ivf-behandeling van 45 naar 50 jaar. Vrouwen tot 50 komen straks in aanmerking voor een behandeling met een donoreicel of een eicel die voor hun 43ste is geoogst. Dat melden de Volkskrant en RTL Nieuws. 

Met dit besluit volgt Schippers het advies op van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Vrouwen en stellen krijgen hiermee de kans om hun kinderwens alsnog op latere leeftijd te vervullen. Vrouwen die ouder waren dan 45 jaar moesten naar het buitenland uitwijken voor een ivf-behandeling, maar dat hoeft binnenkort niet meer. Aan de vergoeding verandert echter niets. Alleen vrouwen tot en met 43 krijgen de ivf-behandeling vergoed.

De NVOG laat aan RTL Nieuws weten blij te zijn met het besluit van de minister. “We kunnen vrouwen die om welke reden dan ook niet eerder zwanger zijn geworden, met hun eigen eicellen nu tot op hogere leeftijd behandelen”, aldus de vereniging. Een zwangerschap zou nooit onnodig uitgesteld moeten worden, benadrukt de NVOG. Hoe ouder de vrouw is, hoe kleiner de kans is op een zwangerschap. 

Door: Redactie Nationale Zorggids