Normal_ouders_jonge_ouders_zwanger

Mannen weten vaak niet hoe lastig een bolle buik tijdens de zwangerschap kan zijn. Het komt wel eens voor dat men daarom een speciaal zwangerschapspak aantrekt, die het gewicht en de omvang van de buik simuleert. Toch is zo'n pak volgens verloskundige Tamara Zamani niet voldoende om een man echt te laten ervaren hoe het is om zwanger te zijn. “Het is een leuke test, maar het is niet helemaal realistisch.” Dit meldt RTL Nieuws. 

Onlangs trokken drie mannelijke politici in Japan zo'n pak aan om de partners te stimuleren een zwangere vrouw te ondersteunen in het huishouden. Ook verslaggever Joachim van Editie NL trok zo'n pak aan, met een bolle buik van een slordige 7 kilo. Al snel werd duidelijk dat dagelijkse klusjes zoals het legen van de vaatwasser behoorlijk pittig kan zijn.

Volgens Tamara Zamani kunnen mannen met het pak echter nooit echt ervaren hoe het als vrouw is om zwanger te schijn. De bolle buik en het gewicht ervan is slechts één van de dingen die dagelijkse bezigheden bemoeilijkt. “Je wordt direct kortademiger, je darmen maken ruimte van de baarmoeder en je bekken verweken. Dus er gebeurt ontzettend veel.”  Ook de invloed van hormonen mag niet vergeten worden. De conditie gaat ook achteruit, waardoor een vrouw goed moet nadenken hoe ze dagelijkse klusjes het beste kan opknappen.

In Nederland is het als man ook mogelijk om middels een weeënsimulator zelf te ondervinden wat een wee is. “We merken dat mannen vaak enorm onder de indruk zijn van hoe pijnlijk het is”, zegt Zamani. “Met alleen zo'n buik ben ik bang dat ze het heel erg vinden meevallen.” Toch zouden mannen de zwangere vrouw kunnen ondersteunen door mee te helpen in het huishouden en te vragen wat zij nog meer voor hun rekening kunnen nemen.

Door: Redactie Nationale Zorggids