Normal_papa_baby5345

Vrouwen genieten minder van het ouderschap dan vaders doen. Amerikaanse onderzoekers hebben aangetoond dat vaders vaker leuke dingen met de kinderen doen, en dat moeders juist meer bezig zijn met het huishouden en de zorg voor de kinderen. Flexibel ouderschapsverlof zou in Nederland een betere balans kunnen bieden voor beide ouders. Dit meldt RTL Nieuws. 

“Uit onderzoek blijkt dat beide ouders stress ervaren”, zegt opvoeddeskundige Krista Okma. Echter zouden veel vrouwen het moeilijk vinden om verschillende rollen te combineren, zoals moederschap en een carrièrevrouw. Volgens de onderzoekers doen vaders vaker leuke spelletjes met de kinderen en zijn zij veel minder vaak alleen met hun kind. Zij hoeven hierdoor minder ballen in de lucht te houden en kunnen meer genieten van de leukere momenten van het ouderschap.

Moeders worden bovendien vaker gewekt door hun kinderen tijdens de nacht. Moeders stappen sneller uit bed, omdat vaders minder responsief zijn als de kroost roept. Kinderen weten op een gegeven moment wie het snelste komt en roepen die naam als zij 's nachts wakker worden. Echter doen mannen wel steeds meer in het huishouden om de moeder te ondersteunen.

Een flexibele verlofregeling zou volgens Okma meer balans kunnen geven aan ouders. “Er moet een regeling komen die niet gebonden is aan het geslacht van de ouder.” Ook zou het volgens de opvoeddeskundige een goed idee zijn om vaders vaker te betrekken bij activiteiten op school. Het zijn nu voornamelijk de moeders die helpen met toneelstukjes, schoolreisjes en activiteiten.

Door: Redactie Nationale Zorggids