Normal_euro_geld_betalen__7_

Het tariefonderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naar eerstelijns verloskundige zorg start komende maand. De NZa wees afgelopen zomer het verzoek van de KNOV voor herijking van het abonnementstarief af. Daarom start deze een kostenonderzoek dat op 1 juli 2017 afgerond moet zijn. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) zoekt vijf verloskundigenpraktijken die willen meewerken aan het onderzoek van de NZa. Dat meldt de KNOV.

De NZa start deze pilot om alsnog aan het verzoek van de KNOV tegemoet te komen en tevens de herijking van de tarieven juist te kunnen onderbouwen. Dit doet de zorgautoriteit middels een representatieve en aselecte steekproef van verloskundigenpraktijken. Onder andere de praktijkkosten, opbrengsten, productie en tijdsbesteding worden onderzocht. Los daarvan beoordeelt de NZa ook de productiviteitsontwikkeling in de verloskundige zorg.

De uitkomsten van het onderzoek moeten leiden tot een onderbouwing voor aanpassing van de tarieven vanaf 1 januari 2018, zo is te lezen op de website van de KNOV. Verloskundigenpraktijken die willen meewerken aan het onderzoek kunnen zich melden bij onderzoeksbureau SIS Finance, deze voert het onderzoek in opdracht van de NZa uit. Via verloskunde@ecorys.com kunnen praktijken zich aanmelden. Een deelname verzekert praktijken van een voorsprong bij het aanleveren van gegevens in december.  

Door: Redactie Nationale Zorggids