Normal_zwanger_buik

In vier jaar tijd zijn er bij de drie eicelbanken in Nederland maar 10 baby’s geboren. Vrouwen lijken niet bereid om hun eicellen te doneren, waardoor een groot tekort aan donoren is ontstaan. Dat meldt RTL Nieuws.

In het UMC Utrecht, het AMC in Amsterdam en het Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp kunnen stellen en vrouwen sinds 2012 terecht voor een eiceldonatie. Hoewel het animo daarvoor groot is, zijn er nauwelijks donoren. Hierdoor ontstaan er in de ziekenhuizen wachtlijsten. Het UMC Utrecht heeft een wachtlijst met daarop 350 mensen, het AMC blijft maandelijks aanvragen ontvangen en ook in Leiderdorp is de vraag naar eiceldonoren groot.

Gekeken naar de hoeveelheid aanvragen is de huidige stand van zaken bedroevend. In Leiderdorp zijn er slechts zeven baby’s geboren, in Utrecht drie en Amsterdam is nog niet begonnen met de behandeling.

Dat vrouwen niet snel geneigd zijn om hun eicellen te doneren heeft een paar oorzaken. De donoren mogen niet ouder zijn dan 36 jaar, ze moeten een voltooid gezin hebben en zelf geen kinderen meer willen. Ook mogen ze geen erfelijke ziektes of een geslachtsziekte hebben. Bovendien moeten donoren medicijnen slikken om hun eicellen te laten rijpen. Zodra deze rijp zijn worden ze met een punctie verwijderd. Een laatste drempel is de anonimiteit: in Nederland mag een donor niet anoniem blijven. Dat betekent dat als het donorkind eenmaal de leeftijd van zestien jaar heeft bereikt, hij of zij de identiteit van de donor mag opvragen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids