Normal_normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Hoogleraar voortplantingstechniek Nils Lambalk van het VUmc adviseert stellen die zwanger willen worden om minimaal twee tot drie keer per week seks te hebben. Uit onderzoek blijkt dat 15 procent van de stellen met een kinderwens na een jaar proberen nog steeds niet zwanger is. Lambalk vindt dat niet gek, aangezien een kwart van deze koppels maximaal vier keer per maand seks heeft. Dat meldt RTL Nieuws.

Naast het hebben van meer seks, adviseert Lambalk mannen en vrouwen met een kinderwens om af te vallen. Het is bekend dat vrouwen met overgewicht soms vruchtbaarheidsproblemen hebben. Maar ook mannen met overgewicht kunnen de kans op een zwangerschap verminderen. Het vetweefsel van de man maakt het vrouwenhormoon oestrogeen aan. Dit zorgt voor een verminderde aansturing van de testikels, aldus Lambalk. Stoelverwarming in de auto raadt de hoogleraar ook af. Sperma werkt beter bij een lagere temperatuur. Om die reden zouden mannen geen strak ondergoed moeten dragen.

Ook koffie heeft invloed op een zwangerschap. Vijf koppen koffie vindt Lambalk te veel. “Ik zeg altijd, drink een normale hoeveelheid koffie.” Hoewel het algemeen bekend is, is roken ook slecht voor de vruchtbaarheid. Dat geldt ook voor meeroken. Bovendien maken mannen die roken minder zaadcellen aan, is de zaadkwaliteit minder en kunnen mannen zelfs impotent worden door roken.

Om de kans op een zwangerschap te vergroten is een gezonde levensstijl belangrijk. Maar ook de dag waarop stellen seks hebben speelt mee. Gedurende een menstruatiecyclus van 28 dagen, is de kans op een zwangerschap het grootst als stellen seks hebben tussen dag acht en veertien, zes dagen voor de eisprong. 

Door: Redactie Nationale Zorggids