Normal_pasgeboren_geboorte_baby

De vader van een acht weken oude baby die in 2015 in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) overleed, hoorde hoe gisteren vijf jaar celstraf tegen hem geëist werd. De 26-jarige verdachte uit Hoogezand zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) de baby hebben geschud, wat leidde tot de dood van het jongetje. Eerder werd jeugdzorg al ingeschakeld na meldingen over kindermishandeling van hun driejarige zoon. Dit meldt Dagblad van het Noorden. 

Het OM stelt dat onderzoek heeft uitgewezen dat er geen medische oorzaak is gevonden voor de dood van de baby. Het letsel zou zeer waarschijnlijk zijn veroorzaakt door het schudden van de baby. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man daarom van doodslag. De baby overleed aan hersenfunctiestoornissen.

De man werd later in het jaar aangehouden op verdenking van doodslag. Hij heeft bij de politie een verklaring afgelegd over een ongeluk met een speenkoord in de box, maar hij beroept zich verder op zijn zwijgrecht. De rechtbank zal over twee weken uitspraak doen.

Het gezin kreeg in de jaren voor het overlijden van de baby al te maken met jeugdzorg. In 2012 en 2013 kwamen meerdere meldingen binnen over kindermishandeling door de verdachte en zijn partner. Zij kregen hiervoor enige tijd hulp via jeugdzorginstanties. De driejarige zoon is kort na het overlijden van zijn broertje uit huis geplaatst.

Door: Redactie Nationale Zorggids