Normal_pil_anticonceptie_voorbehoedsmiddel

Als voorbehoedsmiddelen weer vergoed worden, kan het aantal abortussen omlaag. Abortusartsen pleiten daarom ook voor gratis anticonceptie. Er zijn vrouwen in Nederland die ervoor kiezen geen anticonceptie te gebruiken omdat het te duur is. Dat meldt Nieuwsuur.

Het Nederlands Genootschap van Abortusartsen vindt het vreemd dat het laten uitvoeren van een abortus vergoed wordt, maar anticonceptie niet. Dit valt sinds 2011 niet meer onder de basisverzekering. Voor vrouwen boven de 21 jaar valt anticonceptie onder het eigen risico. Hierdoor komt het voor dat vrouwen geen anticonceptie gebruiken omdat ze er simpelweg geen geld voor hebben.

“Door het jaar heen zie je fluctuaties in het aantal vrouwen dat een spiraal wil. In het begin van het jaar heeft iedereen zijn eigen risico nog niet gebruikt en willen ze het niet. En aan het eind van het jaar overwegen ze het wel”, zegt Gabie Raven, voorzitter van het genootschap van abortusartsen. Met gratis anticonceptie, zal het aantal abortussen afnemen, daar is Raven heilig van overtuigd.

Abortusarts Sandra Kroeze zag in 2014 een op de drie vrouwen terugkomen naar haar kliniek in Zwolle. Zij staat dan ook achter het standpunt van het genootschap. Vrouwen die bij haar langskomen willen graag een spiraal, maar kunnen het niet betalen. Zij moeten daarvoor sparen, maar in de tussentijd raken ze alsnog onbedoeld zwanger. Als de spiraal gratis wordt, kan deze direct geplaatst worden en komen vrouwen niet zo snel meer terug, denkt Kroeze.

Minister Schippers laat in een reactie aan Nieuwsuur weten dat het aantal abortussen in Nederland langzaam afneemt. Zij ziet geen aanleiding om gratis anticonceptie te onderzoeken. Schippers pleit voor goede voorlichting over voorbehoedsmiddelen en de juiste toepassing ervan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids