Normal_vader4235

Vaders met een pasgeboren baby moeten langer verlof krijgen, vindt minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij wil het vaderschapsverlof verder uitbreiden. Dat zei hij vanmiddag op het Congres Arbeid en Zorg in Madurodam in Den Haag in reactie op het SER advies 'Een werkende combinatie. Advies over het combineren van werken, leren en zorgen in de toekomst’. Dat meldt Rijksoverheid. 

Asscher heeft deze kabinetsperiode geregeld dat het betaald vaderschapsverlof wordt uitgebreid van twee dagen naar een week. “Dat mag van mij veel meer worden. Dat is goed voor de moeder, haar partner en het pasgeboren kind. De vader of partner kan niet vroeg genoeg bij het leven en de opvoeding van een kind betrokken worden. Daar wordt iedereen beter van. En gelukkiger.”

Op het gebied van arbeid en zorg is er volgens Asscher in Nederland nog een wereld te winnen. “Je wil natuurlijk het beste voor je kind en je wil ook het beste uit jezelf en jouw carrière halen. Dat kan. Wij hebben de afgelopen jaren al veel gedaan om het makkelijker en goedkoper te maken om ook goed te kunnen werken met kinderen.” Kinderopvang is goedkoper geworden, er is ook fors in geïnvesteerd en de kwaliteit is beter geworden. Ook is het makkelijker geworden om voor zieke familieleden of vrienden te zorgen. “En dat mag van mij allemaal nog veel meer worden.”

Asscher verwacht veel van de werkgevers. “Ik zie al steeds vaker en heb ook goede hoop dat zij het belang inzien van gelukkige werknemers die arbeid en zorg goed kunnen combineren. Wie het thuis naar zijn zin heeft en leuke dingen kan doen met zijn of haar kinderen of met een gerust hart kan zorgen voor een vriend of vriendin, presteert op zijn werk beter, is minder ziek en een gelukkiger mens. En ik wil dat dat in de toekomst voor veel meer mensen kan gaan gelden.”

Door: Redactie Nationale Zorggids