Normal_baby_voetjes

Vrouwen die door middel van een keizersnede bevallen, lopen een hoger risico op complicaties. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Tom Witteveen van het Leidse Universitair Medisch Centrum (LUMC). Deze groep vrouwen loopt maar liefst zeventien keer meer kans om een buikoperatie te ondergaan waarbij zij hun baarmoeder verliezen. Dit meldt NOS. 

Voor het onderzoek heeft Witteveen de gegevens van alle keizersnedes in Nederlandse ziekenhuizen onderzocht. Hieruit komt naar voren dat een buikoperatie veel vaker voorkomt bij vrouwen die een keizersnede hebben ondergaan. Een keizersnede kan leiden tot complicaties zoals het scheuren van de baarmoeder, heftige interne bloedingen of veel vaginaal bloedverlies. Van de vrouwen die met deze complicaties een buikoperatie ondergaan, wordt bij dertig procent de baarmoeder verwijderd.

“Dat een operatie als de keizersnede dat risico vergroot, is logisch. Snijden in het lichaam is nooit risicoloos. Maar dat het verschil met de vaginale bevalling zo sterk blijkt, is verrassend”, aldus Witteveen tegen Trouw. Het risico op complicaties blijft klein, maar het is met een keizersnede wel zeventien keer hoger dan bij een natuurlijke bevalling.

In Nederland wordt in vergelijking met andere landen een laag aantal keizersnedes uitgevoerd. Het aantal ingrepen is tussen 1999 en 2012 gestegen van elf naar zestien procent. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moeten keizersnedes alleen worden uitgevoerd als dat medisch noodzakelijk is. Steeds vaker oefenen zwangere vrouwen druk uit op gynaecologen om via een keizersnede hun kind ter wereld te brengen. Naast het verhoogde risico’s op complicaties, duurt het herstel na een keizersnede veel langer dan bij een natuurlijke bevalling.

Door: Redactie Nationale Zorggids