Normal_zwanger_buik

Het Belgische Gendia ontkent de privacy van Nederlandse vrouwen te hebben geschonden. Nederlandse vrouwen die de NIPT-test bij het bedrijf ondergingen werden later opnieuw benaderd voor een kankerscreening. Zij hadden  tijdens het onderzoek aangegeven dat kanker in de familie voorkomt. De directeur van Gendia Patrick Willems laat weten geen enkele Belgische of Europese wetgeving te hebben geschonden. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

“Het is een belangrijke kwestie. Nederland en België volgen dezelfde Europese richtlijnen, maar onze uitwerking van de richtlijn houdt wel toezicht op de Wet bescherming persoonsgegevens”, zegt een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens. Gegevens die tijdens de NIPT-test zijn afgenomen, zijn alleen relevant daarvoor en mogen nergens anders voor worden gebruikt. De organisatie gaat dan ook actie ondernemen.

Willems meent dat zijn NIPT-test beter is dan de Nederlandse tests en dat ziekenhuizen daarom niet blij zijn met Gendia. Diverse Nederlandse ziekenhuizen hebben te kennen gegeven de Belgische NIPT voorlopig niet meer aan te bieden. Schippers wil dat ziekenhuizen die dat nog wel doen, hun patiënten goed voorlichten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids