Normal_baby_couveuse

Om aandacht te vragen voor te vroeg geboren kinderen, ziet de wereld er vandaag een stukje paarser uit. Gebouwen in binnen- en buitenland worden verlicht in een paarse gloed, dat de babykleuren blauw en roze symboliseert. In Nederland zijn onder andere de Rotterdamse Hofpleinfontein, de Jaarbeurs in Utrecht  en de Ziggo Dome in Amsterdam gehuld in het paars. Ook het Empire State Building in New York wordt paars verlicht om stil te staan bij de vele baby’s die jaarlijks te vroeg worden geboren. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

De Samenwerkende Organisaties voor Couveusekinderen riepen op om gebouwen paars te verlichten. Ze willen zo aandacht vragen voor premature kinderen en hun ouders. Ieder jaar worden in Nederland zo’n 15.000 premature baby’s geboren. Dit houdt in dat het kind tussen de 32e en 36e week van de zwangerschap geboren wordt. Veel van hen brengen een aanzienlijke tijd door in een couveuse in het ziekenhuis, voordat zij naar huis mogen.

Ieder jaar zijn er ongeveer 1.000 premature baby’s die het niet redden. “De oorzaken van een vroeggeboorte zijn in de meeste gevallen onbekend, ondanks dat er meer onderzoek naar wordt gedaan”, zegt directeur Gertjan van Steenbrugge van Vereniging van Ouders van Couveusekinderen in het AD. De voornaamste gevaren voor zulke kleine baby’s zijn infecties, hart- en longproblemen en hersenbloedingen.

Op het Rembrandtplein in Amsterdam is vanavond om 19.00 uur een bijeenkomst georganiseerd door Stichting Prematurendag. Men kan daar een kaarsje branden voor de kinderen die hun strijd hebben verloren.

Door: Redactie Nationale Zorggids