Normal_wijn_alcohol_drank_drinken_isabella_4236

Zwangere vrouwen mogen absoluut geen alcohol drinken tijdens hun zwangerschap. Eén glas alcohol kan al gevaarlijk zijn. Hiervoor waarschuwen vijf beroepsverenigingen in de geboortezorg en jeugdzorg. Alcohol tijdens de zwangerschap kan voor blijvende hersenbeschadiging zorgen bij het ongeboren kind. Dat meldt RTL Nieuws. 

Met het project 0% procent willen de beroepsverenigingen duidelijk maken dat alcohol taboe is tijdens de zwangerschap. Een zwangere vrouw die alcohol drinkt, zorgt ervoor dat haar ongeboren kindje ook alcohol binnenkrijgt. De alcohol blijft vervolgens in het lichaam van de foetus omdat het in het vruchtwater wordt uitgescheiden.

Omdat de hersenen van het kindje de alcohol moeten afbreken, kunnen daar beschadigingen ontstaan. Waaronder het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Kinderen die met dit syndroom kampen hebben levenslang intensieve zorg nodig. Jaarlijks hebben ongeveer vierduizend kinderen hersenschade doordat hun moeder alcohol dronk tijdens de zwangerschap. Van deze vierduizend kinderen hebben vijfhonderd FAS.

Het project 0% is een initiatief van de Stichting Het Witte Bos, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie, de Nederlands Vereniging voor Kindergeneeskunde, Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland, jeugdverpleegkundigen van V&Vn en kinder- en jeugdpyschiaters van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids