Normal_pil_anticonceptie_voorbehoedsmiddel

Een prikpil voor mannen blijkt voor 96 procent betrouwbaar. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek waar 320 mannen aan meededen. De mannen – allen in een relatie – gebruikten de prikpil een jaar lang. De hormonen in de pil zorgen voor een soort uitschakeling van het voortplantingssysteem. Arts-seksuoloog Rik van Lunsen denkt echter niet dat er een prikpil voor mannen komt, ondanks dat de mannenpil bijna even goed werkt als de pil voor vrouwen. Dat meldt RTL Nieuws.

Dat een combinatie van testosteron en progesteron een geschikte anticonceptie is voor mannen, is al langer bekend. De effectiviteit van het anticonceptiemiddel voor mannen is het probleem niet. Het niveau van verdraagzaamheid bij de mannen zorgt ervoor dat al 30 jaar lang geen geschikte anticonceptie is ontwikkeld. Vrouwen accepteren de bijwerkingen van de pil, maar mannen lijken daartoe niet in staat.

“We horen al bijna 30 jaar dat de mannenpil er bijna is. Van dit soort onderzoekjes zijn er ook al heel veel geweest, maar ze brengen ons geen stap verder. Bovendien is dit ook nog eens een studie die is afgebroken omdat de mannen te veel last hadden van bijwerkingen als acne en stemmingswisselingen”, zegt Van Lunsen. De belangrijkste reden waarom de mannenpil er niet zal komen is volgens Van Lunsen een commerciële reden. Er is geen markt voor, dus er valt niets mee te verdienen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids