Normal_zwanger_zwangerschap

Met de hashtag #genoeggezwegen vraagt Stichting Geboortebeweging vrouwen om hun negatieve of traumatische ervaringen rondom de bevalling te delen. Vrijdag gaat de actie van start. Vanaf dan worden dagelijks ervaringen rondom de bevalling geplaatst op de Facebookpagina van Stichting Geboortebeweging. Dat meldt RTL Nieuws.

Ook in Nederland zijn er te veel vrouwen die door dwang, intimidatie of geweld een negatieve of traumatische bevalling hebben gehad. De stichting wil middels de actie mensen bewust maken van deze praktijken in de geboortezorg. Vaak praten vrouwen niet over hun ervaring, omdat het nog een taboe is. Het is daarom ook niet bekend hoeveel vrouwen precies slachtoffer zijn geworden van dwang of intimidatie tijdens hun bevalling.

Door alle richtlijnen en protocollen in de geboortezorg, hebben vrouwen weinig of soms geen keus (soms onder dwang van een verloskundige of gynaecoloog), zegt de stichting. Hierdoor kunnen ingrepen plaatsvinden waar ze zelf geen toestemming voor hebben gegeven, ze worden langdurig alleen achtergelaten of hun eigen mening of wens wordt niet gerespecteerd. De hashtag #genoeggezwegen moet bijdragen aan meer openheid rondom het onderwerp.

“Het is niet de bedoeling een schok te veroorzaken of daders te bestempelen. We willen alleen laten zien wat er gebeurt en vrouwen uitnodigingen erover te praten. Zo worden we er bewust van dat dit in Nederland gebeurt en kunnen we zorgen dat het minder gebeurt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids