Normal_rss_entry-66578

Televisiepresentator André van der Toorn, vooral bekend van het SBS-programma Wegmisbruikers, heeft een documentaire gemaakt over de impact van adoptie op zijn leven. De film Mijn naam is Kostas wordt op 1 januari uitgezonden op NPO2. Dat maakte de KRO-NCRV dinsdag bekend. 

Van der Toorn werd een paar dagen na zijn geboorte bij zijn moeder weggehaald en naar een kindertehuis in Athene gebracht. Daar werd hij ter adoptie aangeboden aan Nederlandse ouders, net als honderden andere kinderen in de jaren vijftig, zestig en zeventig.

Alle adoptieouders moesten voldoen aan dezelfde strikte eisen, met name op financieel en intellectueel vlak. Op die manier werd gegarandeerd dat de Griekse kindjes allemaal in welvaart zouden opgroeien, iets wat hun Griekse moeders niet konden bieden.

In de film vertellen Van der Toorn en een aantal van zijn dierbaren over de impact die de adoptie op zijn leven had. De presentator heeft naar eigen zeggen vaak het gevoel niet goed genoeg te zijn en er niet bij te horen en blijft altijd onzeker. De presentator ging recent op zoek naar zijn biologische moeder, maar veel meer rust gaf hem dit niet.

Door: ANP