Normal_sperma_eicel

De Nederlandse spermabanken hebben moeite met het aantrekken van donoren. Hierdoor is een groot tekort aan donoren ontstaan. Vrouwen kunnen daarom via vijf van de negen spermabanken sperma uit het buitenland bestellen. Het grootste deel van de buitenlandse spermadonoren komt uit Denemarken. Daar staan ‘s werelds grootste twee spermabanken. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Bij de vijf klinieken in Nederland die buitenlandse donoren registeren, staan er al meer buitenlanders geregistreerd dan alle donoren in Nederland samen. De negen spermabanken hebben 297 actieve Nederlandse donoren, terwijl er 320  buitenlandse donoren geregistreerd staan bij vijf van de banken. Ongeveer duizend Nederlandse vrouwen per jaar melden zich aan voor een behandeling. Dat zijn fors meer vrouwen dan dat er donoren zijn. De wachttijden zijn daarom opgelopen tot maximaal anderhalf jaar.

Denemarken heeft geen wachttijd voor donorzaad. Vrouwen kunnen zich binnen enkele weken laten insemineren. Het aantal vrouwen dat gebruikmaakt van het Deense donorzaad neemt naar verwachting alleen maar toe. Sinds 2002 hebben de donoren uit het Scandinavische land voor 868 zwangerschappen gezorgd in Nederland. Een reden waarom Denemarken een groot aantal donoren heeft, is de openheid over het afstaan van sperma. Denen lijken meer bereid om te delen, zegt Ole Schou, directeur van de Deense spermabank Cyros.

De vier klinieken die geen buitenlandse donoren hebben, weigeren dat omdat de controle op het aantal kinderen per donor lastig is. In Nederland is het donoren toegestaan maximaal 25 donorkinderen te hebben. 

Door: Redactie Nationale Zorggids