Normal_kinderstoel-eten-baby

De Consumentenbond heeft geconstateerd dat niet alle kinderstoelen veilig zijn om te gebruiken. Van de twintig stoelen die zijn getest, bleken vijf niet aan de veiligheidseisen te voldoen. Het gaat onder andere om vingers die beklemd kunnen raken en te grote openingen waar een kind doorheen kan glijden. Dit meldt Consumentenbond.

Onder andere de Yaris Single bleek onveilig te zijn. Wanneer het kind beide benen aan één kant van het kruisriempje weet te krijgen, kan het door de grote opening zakken en op de grond vallen. Ditzelfde probleem geldt bij de kinderstoel van lief!. De te grote opening is niet het enige gevaar dat de Consumentenbond constateerde. Zo zouden kindervingers beklemd kunnen raken in de stoelen van Nuna Zaaz 2016, Peg Perego Prima Pappa Zerro 3 en Ikea Blames.

De merken geven verschillende oplossingen. Zo kunnen ouders met een stoel van Yaris een tuigje ontvangen op vertoon van een geldig aankoopbewijs van de stoel. En lief! heeft de producent van hun kinderstoel om uitleg gevraagd.  Zij hebben naar de Consumentenbond nog niet gereageerd op de bevindingen.

Ook wordt in het onderzoek duidelijk dat kinderstoelen die in een lagere positie gebruikt kunnen worden, ook moeten voldoen aan veiligheidseisen. De norm hiervoor is nu nog niet vastgesteld en wordt waarschijnlijk pas in 2018 verwacht. De Childwood Evolu 2 en Topmark Jess zijn in zowel hoge als lage stand te gebruiken. In hoge stand voldoet deze wel aan de veiligheidseisen, maar niet in de lage stand.

In 2015 werk ook al onderzocht of kinderstoelen wel veilig waren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelde toen al vast dat bepaalde exemplaren niet voldeden aan de veiligheidseisen. Daarom is nu opnieuw onderzoek uitgevoerd om te zien hoe het er inmiddels voor staat met de kinderstoelen op de Nederlandse markt. Er wordt samengewerkt met fabrikanten en instanties om deze nieuwe norm op te stellen.

Door: Redactie Nationale Zorggids