Normal_vitamines__supplementen_2

Zwangere vrouwen hebben voldoende vitamine D nodig om de kans op autisme bij hun kind te verkleinen. Een tekort aan vitamine D geeft namelijk twee keer zoveel kans op een kindje met sociale problemen of autisme. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC onder vierduizend zesjarige kinderen en hun moeders, zo meldt het Algemeen Dagblad. 

Tachtig kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum hadden een moeder die tijdens de zwangerschap onvoldoende vitamine D binnenkreeg. Ook mildere vormen van autisme, waarbij kinderen bijvoorbeeld herhalend gedrag of antisociaal gedrag vertonen, lijken samen te hangen met een tekort aan vitamine D bij de moeder.

Vrouwen moeten dagelijks 10 microgram vitamine D slikken, vindt de Gezondheidsraad. Dat is vooral aan te raden bij zwangere vrouwen, voor de aanleg van de botten van de foetus. Maar ook vóór de zwangerschap is het verstandig. Eén vitaminetablet per dag plus een glas volle melk vergroot de opname van de vitamine, aldus hoogleraar psychiatrie Henning Tiemeier van het Erasmus MC.

Hoewel een tekort aan vitamine D de kans op een hersenontwikkelingsstoornis kan vergroten, blijft de kans op autisme klein. “1,5 procent van de kinderen krijgt het en er zijn ook andere factoren die het veroorzaken, zoals genetische. Maar aangezien we zoveel mogelijk aandoeningen willen voorkomen, blijkt nu dat vitamine D een hulpmiddel kan zijn”, zegt Tiemeier. 

Door: Redactie Nationale Zorggids