Logo_radboud_umc_logo__2_

Het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het Radboudumc is gespecialiseerd in het behandelen van mannen met vruchtbaarheidsproblemen. Dit gebeurt met de TESE- en PESA behandelingen. In het nieuwe centrum, dat gisteren geopend is, worden alle behandelfaciliteiten en expertise binnen één centrum aangeboden. Hierdoor wordt het voor stellen mogelijk om binnen een dag duidelijk te krijgen of zij in aanmerking komen voor een TESE- of PESA behandeling. Dit meldt het Radboudumc.

Waar eerder een bezoek aan meerdere afdelingen van het ziekenhuis noodzakelijk was, kunnen stellen nu voor alle stappen terecht in het nieuwe centrum. Op een intake-dag krijgen zij een gezamenlijke uitleg over de diagnostiek en behandeling. Ook krijgen ze een consult bij de gynaecoloog (voor de vrouw), bij de uroloog (voor de man), een zaadonderzoek en, indien nodig, een echo van de teelballen.

Bij mannen waarbij in de zaadlozing geen zaadcellen aanwezig zijn, kan geprobeerd worden om via een kleine chirurgische ingreep zaadcellen te verkrijgen uit de bijbal (PESA-behandeling) of uit de teelbal (TESE-behandeling). Deze zaadcellen kunnen vervolgens gebruikt worden voor een ICSI-behandeling. Dit is een vorm van IVF, waarbij eicellen in het laboratorium worden bevrucht middels injectie van zaadcellen, om vervolgens enkele dagen later als embryo in de baarmoeder geplaatst te worden.

Het Radboudumc heeft op het gebied van mannelijke onvruchtbaarheid de meeste ervaring binnen Nederland. Mede dankzij de ruime kennis en ervaring van het Radboudumc is de kans op een doorgaande zwangerschap na een PESA- of een TESE behandeling bijna net zo groot als na een normale ICSI behandeling waarbij zaadcellen uit de zaadlozing worden gebruikt. Inmiddels worden er in Nijmegen enkele honderden PESA- en TESE-behandelingen per jaar toegepast.

Door: Redactie Nationale Zorggids