Normal_normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Vrouwen die een abortus hebben ondergaan, houden daar over het algemeen bijna geen geestelijke problemen aan over. Dat zeggen Amerikaanse wetenschappers die bijna duizend vrouwen volgden vanaf het moment van aanvragen van een abortus tot vijf jaar later. De mate van depressie of angst zou niet of bijna niet beïnvloed worden door de keuze voor abortus. Dit meldt Nu.nl.

Het onderzoek stelt dat een abortus niet altijd traumatisch hoeft te zijn voor de vrouw. In Nederland werden 30.361 zwangerschapsonderbrekingen uitgevoerd in 2014. Dat aantal ligt ieder jaar ongeveer gelijk, zegt specialist bij ongewenste zwangerschappen FIOM. Alleen de vrouwen bij wie een abortus geweigerd werd, ervoeren psychische klachten en stress. De overige vrouwen hadden bijna geen geestelijke problemen tijdens en na de abortus.

De deelnemende vrouwen werden gevolgd vanaf het moment dat zij een abortus aanvroegen. De vijf jaren daarna werden zij ieder half jaar benaderd door de onderzoekers. Sommige van de vrouwen ondergingen uiteindelijk geen abortus. Dat kon zijn doordat ze al te lang zwanger waren om nog een abortus te kunnen laten uitvoeren, of omdat zij uiteindelijk toch kozen om de zwangerschap voort te zetten.

Door: Redactie Nationale Zorggids