Normal_zwanger6

Eind november startte Stichting Geboortebeweging met de hashtag #genoeggezwegen. Honderden moeders deelden hun negatieve of traumatische ervaringen rondom de bevalling. Enkele verloskundigen laten zich nu ook horen en geven toe in hun begintijd fouten te hebben gemaakt. Dat meldt RTL Nieuws.

Volgens Stichting Geboortebeweging zitten richtlijnen en protocollen de keuzevrijheid van de vrouw in de weg. Hierdoor kunnen ingrepen plaatsvinden waarvoor ze zelf geen toestemming hebben gegeven, worden ze soms langdurig alleen achtergelaten of wordt een bepaalde wens niet gerespecteerd. De stichting wil met de actie geen schok veroorzaken of daders bestempelen. Het wil laten zien wat er in de geboortezorg gebeurt.

Verloskundige Julia laat weten zich schuldig te voelen. Zij heeft ‘ even getoucheerd’. Toucheren is een inwendig onderzoek bij een bevallende vrouw. “Voor zorgverleners is dat routine, maar we moeten er wel bij stilstaan dat we met onze hand in een levende vrouw naar binnen gaan en daarvoor toestemming moeten vragen. Dat heb ik toen niet gedaan”, zegt de verloskundige. Daar is zij niet trots op. Zo heeft zij nog meer dingen gedaan omdat ze dacht dat het zo hoorde.

Andere verloskundigen volgen het voorbeeld van Julia en sturen Stichting Geboortebeweging berichten over handelingen waarvoor ze zich schamen. De zorgprofessionals hebben een eigen hashtag gemaakt: #handineigenboezem. Veel van de verloskundigen die hun spijt betuigen, handelen anders dan dat ze in hun begintijd deden. Julia is zich er nu meer van bewust dat zorgprofessionals meer aandacht moeten hebben voor de vrouw die in de verloskamer ligt. “Vandaar dat het mij opluchtte door het een keer hardop te zeggen. Zo van, gatver ik heb het ook gedaan. Het spijt me en ik zal het nooit weer doen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids