Normal_ouders_jonge_ouders_zwanger

Lector Ouderschap en Ouderbegeleiding Carolien Gravesteijn heeft de eerste Nederlandse relatiecursus voor aanstaande ouders ontwikkeld. Ze wil ouders niet alleen informeren over opvoeden, maar ook over het onderhouden van hun relatie. Dat meldt RTL Nieuws.

De laatste jaren hebben steeds meer jonge ouders last van een relatiecrisis. Jaarlijks gaan zo’n 70.000 ouders uit elkaar. Vorig jaar schreven deskundigen en maatschappelijke organisaties samen een brandbrief naar alle Nederlandse gemeenten, waarin wordt gepleit voor meer voorlichting en advies aan jonge ouders.

Relatiecursussen voor aanstaande ouders hebben zich in Amerika al bewezen. Na de geboorte van hun kind waren ouders minder gestrest, ontwikkelden de kinderen zich beter op school en hield de relatie bovendien stand. Gravesteijn hoopt dat het ook zo werkt bij Nederlandse ouders. “We zien gewoon dat het ouders zwaar valt. Dat gaat ten koste van de blijheid en ontwikkeling van de kinderen”, zegt de lector. 

De PvdA en ChristenUnie pleitten onlangs al voor een opvoedcursus voor ouders. Zwangerschapscursussen bereiden aanstaande ouders voor op de bevalling, maar niet op het ouderschap. De partijen vinden een dergelijke cursus hard nodig omdat een kind veel druk op de relatie legt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids