Normal_hulplijn_telefoon

Het UMC Utrecht (UMCU) heeft een speciale informatielijn ingericht voor mensen die vragen hebben over de fouten die zijn gemaakt in het ivf-laboratorium van het ziekenhuis. Het nummer wordt veel gebeld door mensen die vragen hebben over hun eigen behandeling en of zij eventueel de dupe zijn van de zogenoemde ‘procedurefout’. Bij de bevruchting van eicellen zijn 26 vrouwen mogelijk zaadcellen van de man van een ander paar gebruikt. Inmiddels heeft het ziekenhuis 24 van de 26 vrouwen die mogelijk de dupe zijn van de fout bereikt. Dat meldt NOS.

Ook minister Schippers van Volksgezondheid is ondertussen op de hoogte gesteld van de fout. “Ik ben onaangenaam getroffen en leef enorm mee met de koppels die nu nog in spanning zitten. Ik wil dat er goed wordt uitgezocht, dat ervoor wordt gezorgd dat het niet meer kan gebeuren”, zegt de minister. Als het aan haar ligt krijgen de patiënten zo snel mogelijk duidelijkheid. Het ziekenhuis stelt een intern onderzoek in. De Inspectie voor de Gezondheidszorg, die ook is ingelicht, houdt hierop toezicht.

Andere ziekenhuizen in de regio zijn tevens gestopt met ivf-, ICSI-, en cryobehandelingen. Het St. Antonius Vruchtbaarheidscentrum, het Diakonessenhuis en het Meander Medisch Centrum zijn voor vruchtbaarheidsbehandelingen afhankelijk van het ziekenhuis. Volgende week wordt er meer duidelijkheid verschaft voor deze ziekenhuizen en welke behandelingen ze kunnen voortzetten.

Door: Redactie Nationale Zorggids