Normal_kinderwagen-kind-baby-peuter

Ouders die hun baby kunnen zien tijdens een wandeling in de buggy of kinderwagen, stimuleren daarmee de ontwikkeling van het kind. Dat stellen deskundigen in reactie op het fenomeen van ouders die steeds vaker appen in plaats van contact zoeken met hun kind. Ook zitten kinderen vaker met hun gezicht naar de straat, waardoor de communicatie verloren gaat. Dit meldt Trouw. 

Kinderen zoeken contact met hun ouders achter de kinderwagen, bijvoorbeeld om gerustgesteld te worden door de geluiden op straat. Maar als het kind zijn vader of moeder niet kan zijn, kan dat tot stress leiden. “Gericht bezig zijn met je kind, spelen en echt luisteren heeft veel invloed”, zegt Nelleke den Helder, pedagogisch adviseur. “Hoe klein ze ook is, als een baby lacht dan wil ze ook en lach terug.” Ouders hebben het idee dat hun kind te jong is om mee te praten, maar kinderen pikken juist veel op door naar de ouders te kijken en te luisteren.

Wie aan het appen is achter de kinderwagen, mist zo momenten in de ontwikkeling van het kind. De baby in de straatrichting laten kijken in plaats van naar de ouder, zorgt voor hetzelfde probleem. Het kind ziet de ouder niet en kan niet non-verbaal communiceren. Onderzoekers van de Universiteit van Dundee observeerden 2.700 wandelende moeders. Kinderen die hun moeder konden zien lachten twee keer zo vaak. Ook hadden zij minder last van stress.

Ouders hebben het vaak zo druk, dat ze niet stilstaan bij hun rol als onderwijzer. “Kinderen hebben iemand nodig die de dingen benoemt en voorbeelden geeft”, zegt logopedist Astrid Roest. Een filmpje op de iPad is niet voldoende volgens haar. “Als kinderen een beperkte woordenschat hebben, is het lastig om vlot te leren lezen. Ze lopen hun hele schoolperiode achter de feiten aan.”

Door: Redactie Nationale Zorggids