Normal_zwanger_roken_drinken

Vrouwen die roken tijdens de zwangerschap brengen de nieren van hun ongeboren kind in gevaar. Japanse onderzoekers zagen dat peuters van moeders die tijdens de zwangerschap beduidend vaker eiwit in hun urine hebben dan jonge kinderen die rookvrij zijn opgegroeid. Dat meldt Niernieuws.

Niet alleen veroorzaakt roken tijdens de zwangerschap eiwit in de urine van het kind, ook meeroken is schadelijk voor de nieren van de peuter. Om tot deze conclusie te komen voerden de Japanse onderzoekers een studie uit onder 45.000 kinderen. De gezondheid van deze kinderen werd gecontroleerd tijdens de zwangerschap, direct na de geboorte en om de zoveel maanden tot de 36ste maand. Daarbij werd ook geregistreerd of de moeder van het kind rookte.

Vier op de vijf onderzochte moeders rookte niet tijdens of na hun zwangerschap, maar de rest wel. Onder de moeders die rookten had 1,7 procent van de peuters last van eiwitverlies in de urine, tegen 1,3 procent van de kinderen met niet-rokende moeders. Na een verdere analyse kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat peuters van rokende moeders beduidend meer risico hebben op eiwitverlies via de urine dan kinderen die nog nooit in de buurt van sigarettenrook zijn geweest. Meeroken speelt een kleine rol in het verhoogde risico op nierproblemen, maar dat risico is voor de onderzoekers nauwelijks het noemen waard.

Grote hoeveelheden eiwit in de urine wordt proteïnurie genoemd. Bij gezonde mensen worden kleine waarden van eiwitten geregistreerd, maar deze worden grotendeels weer opgenomen in het bloed. Een klein deel belandt in de urine. Bij proteïnurie belandt een groot deel van de eiwitten in de urine. Mensen met proteïnurie kunnen symptomen van nierziekte krijgen. Een persoon die veel eiwit verliest kan lijst krijgen van ondervoeding, gewichtsverlies of zwelling van de handen en voeten.

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid startte begin vorig jaar een campagne om roken voor, tijdens en na de zwangerschap tegen te gaan. In Nederland rookte 8,6 procent van de zwangere vrouwen in 2015. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam, vroeggeboorte, astma, overgewicht, aangeboren afwijkingen en leerproblemen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids