Normal_umcu_umc_utrecht_logo

De vruchtbaarheidskliniek van het UMC Utrecht gaat over twee weken weer open, maar het kan nog maanden duren voordat stellen in aanmerking komen voor een behandeling. Niet alleen loopt de wachttijd voor de huidige 150 wachtende patiënten op, ook nieuwe stellen moeten waarschijnlijk nog enkele maanden wachten. Het lab van het Utrechtse ziekenhuis draait de eerstkomende tijd op halve kracht. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Het UMC Utrecht (UMCU) heeft tot en met april te maken met kwaliteitscontroles. Pas nadat de uitkomsten hiervan bekend zijn, kan het lab verder op volle kracht. Een woordvoerder laat weten dat de capaciteit van het laboratorium naar verwachting voor april wordt opgeschroefd.

Ook patiënten van ziekenhuizen in de regio moeten wachten op de uitkomsten van de kwaliteitscontroles in het Utrechtse lab. Op dit moment wachten 38 patiënten van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem op een ivf-, of ICSI-behandeling. Het Meander Medisch Centrum (MMC) heeft twintig stellen moeten berichten over de wachttijd. “Van de vier stellen die wij wekelijks doorsturen voor ivf of ICSI, kunnen nu maar twee stellen terecht”, aldus een woordvoerder van het MMC.

Het St. Antonius werkt nu nog samen met het laboratorium van het UMCU, maar overweegt een samenwerking aan te gaan met andere ivf-laboratoria in Nederland. Ziekenhuizen mogen eigenlijk samenwerken met slechts één laboratorium, maar het zou voor de risicospreiding beter zijn om zaken te doen met meerdere. 

Door: Redactie Nationale Zorggids