Normal_melk

Minimaal 150 milliliter peutermelk per dag kan eventuele schade aan botten en hersenen bij baby’s en peuters voorkomen. Dat zeggen kinderartsen van het Juliana Kinderziekenhuis, AMC, VUmc en Erasmus MC. Kinderen vanaf één jaar kunnen volgens het Voedingscentrum overstappen op gewone koemelk, maar kinderartsen vinden dat daar te weinig bouwstoffen in zitten. Dat meldt Algemeen Dagblad.

Uit het onderzoek van de kinderartsen onder meer dan driehonderd peuters uit Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland blijkt dat kinderen die koemelk drinken vaker last hebben van een ijzertekort en vitamine D-tekort dan kinderen die peutermelk blijven drinken.

Frank Brus, kinderarts bij het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag, is geschrokken van de conclusies. Kinderen met een vitamine D-tekort lopen het risico op schade aan hun botten of hersenen. “Te weinig vitamine D in de belangrijkste groeifase van een kind kan leiden tot verstoorde botgroei en een verminderde afweer, waardoor bijvoorbeeld oorontstekingen kunnen ontstaan”, zegt Brus. Verrijkte voeding is nodig om voldoende bouwstoffen binnen te krijgen en dergelijke risico’s af te wenden. Omdat groente vlees of vis nog niet altijd als lekker wordt ervaren door de kleinste kinderen, raden de artsen peutermelk aan omdat daar voldoende bouwstoffen in zitten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids