Logo_smartphone__apps__laptop__social_media

Het Trimbos Instituut lanceert twee nieuwe innovatieve apps gericht op het welzijn en preventie van depressie rondom de zwangerschap: Loss en WellMom. Samen met de online cursus Signaleren postpartum depressie voor professionals is hiermee een breed online pakket beschikbaar voor het ondersteunen van de mentale gezondheid van aanstaande en pas bevallen moeders. Dit meldt het Trimbos Instituut.

Vrouwen lopen meer risico om een depressie te ontwikkelen tijdens hun leven dan mannen, en een zeer risicovolle periode hiervoor is tijdens of tot een jaar na de zwangerschap. De app WellMom heeft als doel het vergroten van de mentale veerkracht en het voorkomen en verminderen van depressieve klachten bij zwangere en pas bevallen vrouwen.

Eén op de vier vrouwen maakt in haar leven een miskraam mee en één procent van de zwangerschappen eindigt in een doodgeboorte. De app Loss is bedoeld ter versterking van de mentale veerkracht van ouders die gedurende de zwangerschap of net daarna hun kindje hebben verloren. Loss is tot stand gekomen met financiering door donaties en crowdfunding.

WellMom en Loss zijn gebaseerd op elementen van bewezen effectieve interventies, waaronder principes uit de cognitieve gedragstherapie, positieve psychologie, oplossingsgerichte therapie en mindfulness. De werkzaamheid van web-based interventies gebaseerd op deze principes en gericht op de preventie van depressie is voor verschillende doelgroepen in wetenschappelijk onderzoek aangetoond waaronder zwangere en pas bevallen vrouwen.

Voor verloskundigen, jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen is er de online cursus postpartum.signalerendepressie.nl. Hierin leren zij hoe zij depressieve klachten en depressie bij zwangere en pas bevallen vrouwen kunnen herkennen en bespreken, en vrouwen kunnen motiveren en toeleiden naar ondersteuning en hulp. De e-learning is tot stand gekomen met financiering van het ministerie van Volksgezondheid.

De apps zijn gratis te downloaden voor iOS en Android. De online cursus is tegen betaling beschikbaar in de webwinkel van het Trimbos Instituut.

Door: Redactie Nationale Zorggids