Normal_hielprik

De programmacommissie van de neonatale hielprikscreening heeft in december 2016 het dwingende advies gegeven dat alle screeners de e-learning over de hielprik doorlopen. Dit is inclusief het opnieuw volgen van (delen van) de e-learning bij substantiële wijzigingen of uitbreidingen. De hielprik wordt uitgevoerd door een medewerker van de thuiszorg, GGD of verloskundige. Dit meldt het RIVM.

De screeningsorganisaties worden geacht bij te houden welke screeners dat gedaan hebben. Momenteel heeft een substantieel deel van de screeners de e-learning nog niet doorlopen. Op een plaats en tijd dat het de medewerker van de thuiszorg, GGD of verloskundige dat schikt, kan eenvoudig de kennis over de hielprik opgefrist worden met deze e-learning die wordt afgesloten met een toets.

Ook voor ervaren screeners kan de e-learning relevante informatie opleveren. Wanneer er een belangrijke wijziging of een uitbreiding van de e-learning is, zal dat via een nieuwsbrief gecommuniceerd worden als teken dat een deel van de e-learning opnieuw moet worden doorlopen.

Door: Redactie Nationale Zorggids