Normal_bevruchting_ivf_in_vitro

UMC Utrecht is weer gestart met werkzaamheden in het ivf-laboratorium nadat in december bekend werd dat er mogelijk verkeerd zaad was gebruikt bij het bevruchten van eicellen. Hoewel de kans volgens het medisch centrum zeer klein is, is niet uit te sluiten het zaad van een andere man is gebruikt voor de ivf-behandeling. Inmiddels zijn de werkzaamheden hervat, nadat dit een maand heeft stilgelegen. Dit meldt NOS.

Het laboratorium werkt inmiddels weer op halve kracht. De werkzaamheden die normaal door één persoon werden uitgevoerd, worden nu in tweetallen gedaan. Dit moet er voor zorgen dat alle stappen goed worden uitgevoerd. Inmiddels staan er 150 stellen op de wachtlijst voor een ivf-behandeling in het UMC Utrecht. Er wordt met hen onderzocht of behandeling in een ander ziekenhuis mogelijk is om de wachttijd te verkorten.

De fout ontstond door het onjuist gebruik van een instrument voor een ICSI-behandeling. Het instrument wordt bij alle andere behandelingen gebruikt, behalve bij deze. De gebruikte pipet bevatte mogelijk nog sperma van andere behandelparen. De behandelingen werden direct gestaakt na het ontdekken van deze fout. De foutieve methode werd gebruikt tussen april 2015 en november 2016.

Het medisch centrum wil niet zeggen of dit ook heeft geleid tot bevruchting met het verkeerde zaad. Alle betrokken koppels hebben een dna-test aangeboden gekregen. Zo kan worden uitgesloten dat het verkeerde zaad is gebruikt voor de bevruchting van de eicel.

Door: Redactie Nationale Zorggids