Normal_vader4235

Steeds meer bedrijven negeren de wettelijke twee dagen betaald vaderschapsverlof en bieden vader soms zelfs enkele weken betaald vaderschapsverlof. Zo ook Mastercard Nederland. Nieuwe vaders mogen daar acht weken betaald vrij nemen om bij hun pasgeboren kindje te zijn. Dat meldt Trouw.

Kleine consultancybureaus bieden al enige tijd de optie tot twee maanden verlof, ander bedrijven hebben vier tot zes weken vaderschapsverlof. De periode van acht weken bij Mastercard is in Amerika besloten. Countrymanager Arjan Bol merkt dat deze voorwaarde helpt bij het aantrekken van talenten. Bovendien krijgen werknemers uitgebreide mogelijkheden tot thuiswerken.

Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, roept al jaren dat vaderschapsverlof in Nederland niet toereikend is en is daarom blij met Mastercard. Toch ziet het centrum ruimte voor verbetering en hoopt het dat alle mannen in de toekomst drie maanden verlof krijgen.

“Vaders moeten de kans krijgen om vanaf het begin betrokken te zijn bij de opvoeding van hun kind. Het verlof moet daarom gelijk zijn voor vaders en moeders. Alleen dan kan een eerlijke verdeling van arbeid en zorg werkelijkheid worden”, aldus Rutgers-directeur Ton Coenen.

Sommige bedrijven in het buitenland hebben een nog uitgebreidere vaderschapsverlof dan Mastercard. Zo mogen nieuwe vaders bij het Zweedse Spotify een half jaar verlof opnemen en vaders die werkzaam zijn bij Facebook mogen vier maanden thuis blijven. Netflix geeft de vader de vrijheid om zoveel verlofdagen op te nemen als hij nodig acht. 

Door: Redactie Nationale Zorggids