Normal_baby__hand__geboorte

In de eerste paar levensmaanden leren baby’s al klanken uit hun eigen taal. Dat blijkt uit onderzoek van het Max Planck Instituut, verbonden aan de Radboud Universiteit. Baby’s die zijn geadopteerd, herkennen op latere leeftijd elementen van hun moedertaal, zo melden het Algemeen Dagblad en de Volkskrant. 

De onderzoekers ondervroegen 29 volwassenen die als jonge baby uit Korea waren geadopteerd. Bekeken werd of ze nog iets hadden onthouden van hun moedertaal. Vervolgens werden deze resultaten vergeleken met een controlegroep van 29 Nederlanders en 25 Koreanen die allen waren opgevoed in hun moedertaal.

De proefpersonen werden na een korte training gevraagd om Koreaanse medeklinkers uit te spreken. Beide groepen deden dezelfde training. Alle klanken werden opgenomen. Achteraf beoordeelden de Koreanen de opnames, zonder te weten van wie de uitspraak was. De uitspraak van de geadopteerde Koreanen kreeg een hogere score dan de uitspraak van de Nederlanders. Bovendien vonden de onderzoekers geen verschil tussen de Koreanen die op hele jonge leeftijd (jonger dan zes maanden) waren geadopteerd en Koreanen die later waren geadopteerd.

“Deze studie toont aan dat al in de eerste levensmaanden bruikbare talenkennis wordt opgedaan die behouden blijft zonder verdere input van de taal en onthuld wordt tijdens het aanleren. Probeer zoveel mogelijk tegen je baby’s te praten want ze absorberen en verwerken wat je zegt”, zegt dr. Jiyoun Choi, onderzoeker van de Hanyang-universiteit die samen met de Radboud Universiteit en Western Sydney University het onderzoek uitvoerde.

Door: Redactie Nationale Zorggids