Normal_pasgeboren_geboorte_baby

Wekelijks komt er in Nederland een kindje ter wereld waarvan het geslacht onduidelijk is. Ouders met een interseksueel kindje komen voor een moeilijke beslissing te staan. Want willen ze hun pasgeboren kindje laten opereren en er een geslacht aan verbinden, of blijft het kindje zoals het geboren is? Dat meldt RTL Nieuws.

Een interseksueel kindje ontstaat door een hormonale disbalans van de embryo. Meisjes met te veel testosteron vermannelijken en andersom ontstaat er geen penis als een mannelijke embryo te weinig testosteron aanmaakt. Het is voor ouders en professionals vaak een verrassing als een kindje met een onduidelijk geslacht ter wereld komt, omdat het lang niet altijd op echo’s te zien is.

Kinderarts Hedi Claahsen van het Radboudumc begeleidt ouders met een interseks kindje. “Ouders vragen natuurlijk enthousiast: ‘En, is het een meisje of een jongen? Als het onduidelijk is, dan proberen we met een team van artsen in een paar dagen tijd de oorzaak te achterhalen”, zegt Claahsen. Dit doet het team onder andere door middel van bloedonderzoeken, foto’s en door te achterhalen of het kindje een baarmoeder of testikels heeft. Kinderen bij wie het geslacht alsnog wordt vastgesteld, kunnen een operatie ondergaan. Soms kan een geslacht echter niet achterhaald worden en dan brengt een operatie te veel risico’s met zich mee. Want het kan gebeuren dat artsen samen met de ouders een verkeerde keuze maken, waardoor het kindje later in zijn of haar leven in de war raakt.

Daarom adviseert Claahsen ouders vaak om te wachten met een operatie. Zodra een kind in staat is om aan te geven hoe het zichzelf voelt, dan kunnen er vervolgstappen ondernomen worden. De kinderarts snapt dat dat moeilijk is voor ouders, en later voor hun kind. Want in situaties waarbij duidelijkheid van geslacht noodzakelijk wordt geacht door de maatschappij (bijvoorbeeld met douchen na gym), kunnen er problemen ontstaan. Wat artsen altijd ook doen is het toewijzen van een geslacht voor het geboorteregister.

Er heerst nog steeds een taboe op het onderwerp interseksualiteit. Ouders die net na de geboorte van hun kindje leren dat het interseksueel is, schrikken. Mensen weten vaak niet wat een intersekse persoon is. Claahsen hoopt op een eind aan dit taboe, want ieder mens moet gewoon zich zelf kunnen zijn.

Ryanne van Dorst (Elle Bandita) was gisteravond te zien in de eerste aflevering van het BNN-programma ‘Geslacht!’ waarin zij op zoek gaat naar het antwoord op de vraag: welke rol speelt het geslacht in de maatschappij? De komende drie dinsdagen worden de andere drie afleveringen uitgezonden op NPO3. 

Door: Redactie Nationale Zorggids