Normal_baby_eten

Om ondervoeding bij kinderen in het ziekenhuis snel te herkennen en te behandelen, heeft de Stuurgroep Ondervoeding een nieuw protocol opgesteld. Dit protocol is onderdeel van de Landelijke Prestatie-indicator Ondervoeding. Tien procent van de kinderen in ziekenhuizen heeft acute ondervoeding. Dit meldt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). 

Het protocol voor screening naar ondervoeding is tot stand gekomen door de expert opinion van de sectie kinderen van de Stuurgroep Ondervoeding en met bewijs uit de wetenschappelijke literatuur. Op systematische wijze wordt beschreven wat de stappen zijn om ondervoeding bij kinderen in het ziekenhuis te herkennen en te behandelen. Omdat de kinderen slechts korte tijd in het ziekenhuis verblijven, is er in het protocol extra aandacht voor de overdracht van voedingszorg en de follow-up van de kinderen.

De ziekenhuizen in Nederland hebben vaak al een eigen protocol voor de screening naar ondervoeding. Het nieuwe protocol van de Stuurgroep Ondervoeding kan dan gebruikt worden als blauwdruk, in combinatie met de eigen richtlijnen. Ook zal er een nieuwe versie uitkomen van het werkboek ‘Enterale en parenterale voeding bij zieke kinderen’ van de NVK. Het nieuwe protocol is te vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

Door: Redactie Nationale Zorggids