Normal_bevruchting_ivf_in_vitro

Ziekenhuizen maken steeds vaker fouten bij vruchtbaarheidsbehandelingen, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Jaarlijks voeren de Nederlandse ivf-klinieken 50.000 behandelingen uit. Hoewel een vruchtbaarheidsbehandeling één van de veiligste behandelingen is, gaat het steeds vaker mis. In 1 procent van de tijd maakt een ziekenhuismedewerker een fout, meestal door verlies van embryo’s. Dat meldt RTL Nieuws.

Ook blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws dat een koerier niet het spermazaad van een potentiële vader leverde bij een kliniek, maar zijn eigen. Als de dienstdoende ziekenhuismedewerker niet had opgelet, was de koerier vader geworden. Soms brengen klinieken een verkeerd embryo in bij de vrouw. Wanneer men hierachter komt, moet een zwangerschapsafbreking plaatsvinden.

“Ook al doen we het in Nederland op gebied van vruchtbaarheidsbehandelingen heel goed en gaat er relatief weinig mis, de kans op verwisseling moet gewoon nul zijn. Op het moment dat er sprake is van verwisseling, zijn de gevolgen echt enorm verstrekkend”, zegt Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen in een reactie op het onderzoek. Freya pleit dan ook voor transparantie. Fouten dienen altijd gemeld te worden, vindt de organisatie.

Eind december bleek een medewerker van het UMC Utrecht een ‘procedurefout’ te hebben gemaakt. Bij de bevruchting van eicellen van 26 vrouwen waren mogelijk de zaadcellen van de man van een ander paar gebruikt. De kans bestaat dus dat een vrouw zwanger is geworden door de zaad van de verkeerde man.

Door: Redactie Nationale Zorggids