Normal_jongeren__telefoon__mobiel__communiceren__sms__whatsapp__puber__vo__po

GGD Twente introduceert een nieuwe manier van seksuele voorlichting aan jongeren. Het spel genaamd ‘Eicel zoekt zaadcel’ gaat over gezond zwanger worden en is te downloaden via een smartphone. Dat meldt Tubantia. 

"We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat met name jongere doelgroepen steeds moeilijker bereikbaar worden via de traditionele communicatiemiddelen. Ze lezen geen folders en bezoeken ook nauwelijks gespecialiseerde websites”, zegt Marieke Bunnik van GGD Twente over het nieuwe digitale initiatief. Toen de GGD een campagne over veilig zwanger worden bedacht, moesten ze een andere aanpak vinden om jongeren te bereiken.

Het ontwikkelen van een game kost aanzienlijk meer dan het maken van een folder, maar uiteindelijk zagen de veertien Twentse gemeenten de meerwaarde in van het spel. Allemaal leverden ze een financiële bijdrage. De GGD ziet een gezonde zwangerschap als een maatschappelijk belang, omdat een kindje na de geboorte zo tegen minder problemen aanloopt. Vrouwen gaan zich echter pas inlezen zodra ze zwanger zijn, en dat is eigenlijk te laat, zegt Bunnik. “Een gezonde zwangerschap begint al weken voor de bevruchting: dan moet je al foliumzuur gaan slikken en stoppen met roken en alcohol drinken. Het is best lastig om die boodschap op tijd bij de doelgroep te krijgen.”

Wie het spelletje speelt gaat als groep zaadcellen op zoek naar een te bevruchten eicel. Maar dat is niet zo makkelijk, gezien alle obstakels in het spel. Roken bijvoorbeeld is één van de hindernissen. Spelers krijgen gedurende het spel wel hulpmiddelen om bij de eicel te komen, zoals foliumzuur. De app is sinds vorige week te downloaden in de Google Playstore en de Apple App Store. 

Door: Redactie Nationale Zorggids