Normal_baby__hand__geboorte

Ziekenhuis ZGT Almelo, onderdeel van Ziekenhuisgroep Twente, maakt het kersverse ouders mogelijk om in het ziekenhuis hun kind bij de gemeente aan te geven. Het is hiermee het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze service aanbiedt, en daarvoor heeft het samen met de gemeente Almelo een publieksprijs van GemeentePioniers gewonnen. Ouders hoeven nu niet langer naar het gemeentehuis voor het aangeven van hun kind. Dit meldt RTV Oost.

Voor ouders is het wel eens lastig om naar het gemeentehuis te moeten om hun pasgeboren kind aan te geven. Één van de ouders moet zich binnen drie dagen bij de gemeente melden waarin de baby is geboren. Wie dit te laat doet, riskeert een boete. Het ziekenhuis in Almelo speelde al eerder in op het vereenvoudigen van de aangifte. Voorheen konden ouders via een iPad alle gegevens invullen en hoefde dit alleen nog ondertekend te worden op het gemeentehuis. Nu kan alles rechtsgeldig worden afgehandeld vanuit het ziekenhuisbed. Met de DigiD van de moeder wordt ingelogd, alle gegevens worden ingevuld en met een elektronische pen wordt alles ondertekend.

Vanaf juni 2016 kunnen ouders gebruik maken van de volledig digitale aangifte. Hoewel het ZGT Almelo het eerste ziekenhuis is die deze mogelijkheid biedt, staan andere gemeenten al in de rij voor dezelfde dienst. In februari 2015 hadden al zeventig gemeenten interesse getoond. Ook worden er minder spelfouten gemaakt, omdat beide ouders nu de gegevens controleren. Voorheen deed vaak de vader aangifte, die door de roes van een nieuwe baby nog wel eens een verkeerd gespelde naam opgaf.

Via de website van de GemeentePioniers kon het publiek uit 23 genomineerde gemeenten kiezen die zich hebben ingezet voor innovatie ideeën. De prijs voor de gemeente Almelo en het ZGT Almelo werd dinsdag uitgereikt.

Door: Redactie Nationale Zorggids