Normal_depressief_gezicht

Ook aanstaande en nieuwe vaders hebben soms last van een pre- of postnatale depressie. Onderzoekers bestudeerden 2.523 toekomstige vaders uit Nieuw-Zeeland. Daaruit bleek dat één op de vijfentwintig mannen symptomen heeft van een postnatale depressie en één op de vijftig vertoonde symptomen van een prenatale depressie. Dat meldt NU.nl.

De mannen werden tijdens en na de zwangerschap onderzocht. Toekomstige vaders krijgen vooral te maken met een prenatale depressie als zij in hun dagelijks leven te maken hebben met stress of een slechte gezondheid. Een postnatale depressie uit zich vooral bij mannen met sociale problemen of relationele problemen.

Andere factoren, zoals werkloosheid of een eerdere depressie, blijken tevens de kans op een postnatale depressie te vergroten. Een opmerkelijk verschil tussen mannen en vrouwen is dat mannen vooral de symptomen van een prenatale depressie hebben en vrouwen juist kenmerken van een postnatale depressie vertonen.

“We worden ons steeds meer bewust van de invloed die vaders hebben op de psychosociale en cognitieve ontwikkeling van hun kinderen”, zegt hoofdonderzoeker Lisa Underwood. Ze pleit voor tijdige signalering en behandeling, want een dergelijke depressie heeft ook invloed op het kind. 

Door: Redactie Nationale Zorggids