Normal_bevruchting_ivf_in_vitro

Jaarlijks krijgen Nederlandse ivf-klinieken ongeveer tien verzoeken van vrouwen om zwanger te worden van hun overleden partner. Dat verzoek is niet ongewoon, maar echt vaak gebeurt het niet. De afgelopen vijftien jaar zijn er maximaal twintig zwangerschap door ontstaan. Nederlandse ivf-klinieken mogen sinds 2002 dergelijke verzoeken aannemen. Dat meldt RTL Nieuws.

Stellen, waarvan de man bijvoorbeeld ongeneeslijk ziek is, stappen vaak samen het ivf-traject in. Soms zijn ze al bezig met zwanger worden via kunstmatige inseminatie als de man overlijdt. Ook Kimberley Wessels kwam in zo’n situatie terecht. Haar man kwam te overlijden toen ze net zwanger was van hun eerste kind. Voorafgaand aan het traject hadden ze negen embryo’s laten invriezen.

De negen embryo’s mochten ook na de dood van haar man gebruikt worden, daarvoor had hij schriftelijk toestemming gegeven. Zonder toestemming van de man mag een vrouw zijn zaad of embryo’s niet gebruiken. Deze worden dan ook vernietigd. Wessels kreeg na het overlijden van haar man nog twee kinderen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids