Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

De vader die in oktober 2016 werd veroordeeld tot een celstraf van bijna vier jaar voor het mishandelen en verwaarlozen van zijn acht maanden oude baby, gaat misschien toch vrijuit. De advocaten van de 26-jarige veroordeelde zeggen in hoger beroep dat een griffier gesjoemeld heeft met processtukken. Eén van de stukken lijkt bewust te zijn geantedateerd, aldus de advocaten. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Baby Jairo overleed in augustus 2010 in het ziekenhuis aan een ontsteking na een darmperforatie. Dat letsel kon volgens artsen alleen zijn ontstaan door een harde stomp in de buik van de baby. Na de dood bleek dat het kind ook een gebroken beentje en gebroken ribben had. De baby brak eerder al zijn andere been en had regelmatig blauwe plekken en kneuzingen.

De veroordeelde vader lijkt nu toch mogelijk vrijgelaten te worden, nu zijn advocaten bewijs hebben gevonden voor valsheid in geschrifte door een griffier. “Op de oorspronkelijke appelakte ontbraken de benodigde handtekeningen van zowel de griffier als de officier van justitie”, aldus de advocaten. Acht dagen na het verstrijken van de appeltermijn heft de griffier de akte geantedateerd, waardoor het leek alsof het document op tijd was ingediend, terwijl dat in werkelijkheid niet zo was. “Een absolute doodzonde, een zeer ernstige schending van de goede procesorde.”

De rechtbank en het Openbaar Ministerie hebben nog geen reactie gegeven op de verwijten van de advocaten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids